Intervisie- en reflectiespel

Doel: Onboarden Ontwikkelen Klant: Openbaar Ministerie Oplevering: Januari 2023

Openbaar Ministerie

Intervisie- en reflectiespel

Het bordspel Vrijspraak helpt deelnemers om gestructureerd, en zonder extra begeleiding, in gesprek te gaan over hun ontwikkeling, hun verantwoordelijkheden en complexe casussen. Het spel opent op een laagdrempelige manier het gesprek over onderwerpen als integriteit en persoonlijke ontwikkeling. In sessies van drie kwartier per keer leren spelers zichzelf, elkaar en de organisatie beter kennen. 

Vraag

Hoe kunnen we medewerkers tijdens hun onboarding in gesprek laten gaan over hun verantwoordelijkheid, eigen leerprocessen en vraagstukken?

Doelgroep: nieuwe collega's van het OM

Doel: een levendige intervisie

Het belang van intervisie

Als onderdeel van het programma ‘Arbeidsmarktstrategie en modernisering opleiden’ zet het Openbaar Ministerie in op extra instroom van officieren en het moderniseren van de OIO-opleiding, de opleiding voor officieren in opleiding (OIO’s). Het doel is om een betere en vernieuwende leerervaring te bieden en OM-breed beter samen te werken, waarmee de druk op officieren in hun begeleidingsrol minder wordt.

Om deze nieuwe officieren van justitie binnen vijf jaar klaar te stomen voor de zittingszaal zijn het structureel voeren van intervisie en reflectiegesprekken cruciaal.

Om een handvat te bieden om deze gesprekken te voeren, hebben we Vrijspraak ontwikkeld, met verschillende vragen en opdrachten om casussen te bespreken en er spelenderwijs achter te komen waar officieren in opleiding tegen aan lopen en hoe hun ontwikkeling binnen de opleiding verloopt.

TheExperienceOffice_Dag_2_20240924_103 Groot.jpeg

Doel van het spel

Het doel van het spel is om je als officier van justitie in opleiding (meer) bewust te worden van de verantwoordelijkheid van een officier van justitie, je eigen leerproces en je eigen vraagstukken, waarbij je inziet dat je hier niet alleen voor staat. Je gaat met medespelers het gesprek aan over het grijze gebied rondom thema’s als magistratelijkheid, integriteit en besluitneming, en je wordt uitgenodigd je uit te spreken over je persoonlijke ontwikkeling, onzekerheden en waar je tegenaan loopt.

TheExperienceOffice_Dag_2_20240924_68 Groot.jpeg
TheExperienceOffice_Dag_2_20240924_90 Groot.jpeg

Vrouwe Justitia

Je kunt Vrijspraak spelen met 4 tot 6 spelers. Spelers bewegen met hun eigen Vrouwe Justitia-pion over het bord.

 

 

TheExperienceOffice_Dag_2_20240924_9 Groot.jpeg
TheExperienceOffice_Dag_2_20240924_15 Groot.jpeg
TheExperienceOffice_Dag_2_20240924_14 Groot.jpeg

Voor alle OM'ers

Spelers trekken tijdens het spel kaarten met reflectievragen, stellingen en beknopte casussen uit drie verschillende stapels: ‘Ik als persoon’, ‘Ik als werkende’ en ‘Ik als Officier van Justitie’, met vragen over persoonlijke ontwikkeling, je verhouding tot werk en collega’s én je verantwoordelijkheid als officier. Door het succes van het spel hebben we later een extra set kaarten gemaakt ‘Ik als OM’er’, waardoor het spel speelbaar is voor alle medewerkers van het Openbaar Ministerie.

TheExperienceOffice_Dag_2_20240924_13 Groot.jpeg

Het goede gesprek stimuleren

In intervisie- en reflectiegesprekken is het belangrijk elkaar te helpen door de juiste vragen te stellen, een ander perspectief te delen, je steun te laten blijken of advies te geven. Dit vinden veel mensen spannend. Om mensen te stimuleren dit toch te doen hebben we in dit spel een aantal actiekaarten gemaakt waarbij het inzetten van de kaarten wordt beloond met vooruitgang in het spel. Zo kun je met ‘De Advocaat van de Duivel’-kaart een speler uitdagen een ander perspectief te nemen op een zojuist beantwoorde vraag. De ‘Pro Deo’-kaart geeft je de kans om je steun of advies te geven aan de speler die zojuist een vraag heeft.

Einde van het spel

De speler die als eerste bij de finish “REQUISITOIR” komt wint het spel en mag het spel afronden door een kort betoog te houden over hoe het spel is verlopen en de verkregen inzichten, gebaseerd op het requisitoir dat de officier van justitie in de rechtszaal houdt na de ondervragingen op de terechtzitting waarin de officier de feiten op een rij zet, een mening over het bewijs en op grond daarvan een bepaalde straf eist.

TheExperienceOffice_Dag_2_20240924_30 Groot.jpeg
TheExperienceOffice_Dag_2_20240924_10 Groot.jpeg
TheExperienceOffice_Dag_2_20240924_102 Groot.jpeg

Heb je een vergelijkbare vraag?

Laten we kennis maken

Ja. Laten we kennismaken. Dat kan bellend, met koffie, bij een van onze Boost Events of met een gerichte Design Sprint waarin we samen jouw vraag uitdiepen en een passende oplossing ontwerpen.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.